Komen er krassen in natuursteen?

De mate van het ontstaan van 'krassen' of de krasgevoeligheid verschilt per natuursteensoort en de bewerking ervan waardoor krassen minder of niet zichtbaar zijn. Ook de kleur van de steen heeft invloed op het zien van krassen. 

Hardheid van natuursteen

Als eerste is de hardheid van de steen een belangrijke factor. Een harde steensoort (neem graniet / basalt) is minder gevoelig dan bijvoorbeeld Chinees hardsteen (ook wel bekend als: Blauwsteen, Blue Stone, Blue Moon).

Bewerking van natuursteen terrastegels

Naast de hardheid heeft de bewerking of afwerking van het natuursteen ook een zeer belangrijke invloed op het zien van krassen. Enkele bewerkingen waardoor een tegel een ruw oppervlak krijgt zijn:

  • Gevlamd en geborsteld;
  • Gevlamd;
  • Gezandstraald;
  • Gebouchadeerd.

Door het ruwe oppervlak zullen krassen en oneffenheden minder opvallen. Op een gezoete terrastegel zullen krassen sneller zichtbaar zijn.

Kleur van natuursteen

Krassen zullen bijna altijd lichter van kleur zijn dan de tegel zelf. Kortom op een donkere tegel zal een lichte kras eerder zichtbaar zijn. Als u bijvoorbeeld een lichte granietsoort pakt, dan zal de 'lichte' kras niet opvallen.

Het is natuurlijk wel zo dat producten die gebruikt worden en blootgesteld worden aan invloeden van buitenaf, zullen veranderen en gebruikssporen zullen vertonen. Op zich logisch en u moet voor uzelf bepalen hoe belangrijk u dit vindt.

Krasvaste tuintegels (krast niet)

Het is een kwestie van smaak, maar wij vinden dat tuintegels best sporen mogen vertonen van gebruik. Een tuin is een natuurlijke omgeving en een natuursteen tuintegel is een perfecte invulling voor uw terras! Het hoeft niet 'perfect' te zijn, als we het zo mogen zeggen.

Echter, is er ook wat te zeggen voor een krasvaste zeer harde terrastegel! Iedereen gebruikt een tuintegel anders (qua intensiviteit bedoelen wij dan. Denk aan huisdieren en kinderen bijvoorbeeld) en dan is het heel logisch dat u misschien wel meer waarde hecht aan een praktisch niet krasgevoelige terrastegel. Als dat zo is, dan kunt u het beste voor een keramische terrastegel kiezen! Inmiddels hebben we een behoorlijk aanbod.

Lees meer over de voordelen van een keramische terrastegel.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »