Welke maten tegels en afwerkingen zijn er van Belgisch hardsteen?

Welke maten tegels en afwerkingen zijn er van Belgisch hardsteen?

Benieuwd naar de maten tegels en afwerkingen van Belgisch hardsteen?

Hoogstwaarschijnlijk is Belgisch hardsteen de bekendste en meest regionale natuursteensoort die wij hier in Nederland en België verwerken in onze tuinen en woningen. Belgisch hardsteen is een afzettingsgesteente, dat voornamelijk voorkomt in de Ardennen en zich kenmerkt door de 'blauwgrijze' kleur en fossiele resten die in het Belgisch hardsteen zitten. Die fossiele resten zorgen voor de tekeningen in de tegels en geven daarmee een unieke uitstraling aan uw terras!

Welke maten terrastegels zijn er van Belgisch hardsteen?

Er zijn vele maten terrastegels en/of binnen tegels te verkrijgen van Belgisch hardsteen. Als we u een opsomming en dus een idee van de mogelijkheden mogen geven:

- In dikte van Belgisch hardsteen tegels zijn de meeste voor hand liggende maten: 2 cm dik, 3 cm dik en 5 cm dik.

- In oppervlakte zijn er legio standaard afmetingen van Belgisch blauwsteen tegels zoals: 30x30 cm, 40x40 cm, 50x50 cm, 60x60 cm, 80x80 cm, 30x60 cm maar ook een Romaans verband van Belgisch hardsteen is een optie.

- Naast een Romaans verband is het ook mogelijk om Belgisch hardsteen in Vrije lengten te bestellen. Dat betekent dat de dikte en breedte gelijk blijven, maar de lengte varieert. Dit is vaak een wat goedkopere variant van Belgisch hardsteen, omdat er minder afval overblijft.

- Er zijn ook kleine tegeltjes van Belgisch hardsteen te koop. Het meest bekend zijn natuurlijk de waaltjes 20x5x5 cm en de klinkers van 20x10x5 cm. Maar ook tegeltjes met een formaat van 15x15 cm en 20x20 cm zijn te verkrijgen van Belgisch blauwsteen. Veelal zie je dan dat deze kleine tegeltjes getrommeld worden afgewerkt, voor een verouderde uitstraling.

Zoals u ziet zijn er vele mogelijkheden in maat, maar vooral de dikte zal bepalend zijn voor het uiteindelijke gebruiksdoel van de Belgisch hardsteen tegel. Een tegel van 2 cm dik is gemakkelijk binnen te gebruiken, daar waar een dikke tegel van 5 cm dik beter bestand is tegen een zwaardere belasting.

In welke afwerkingen kan ik Belgisch hardsteen verkrijgen?

De meest standaard afwerking van Belgisch hardsteen is gezaagd. Daarmee krijgt de tegel een egaal oppervlak, is het niet verder verfijnd en daarbij zijn eventuele zaagsporen zichtbaar. Het heeft hiermee eigenlijk al direct een 'gebruikte' uitstraling.

De meest bekende afwerking van Belgisch hardsteen is wel het zoeten of verzoeten van het oppervlak. Nadat de tegels gezaagd zijn, wordt het oppervlak als het ware nageborsteld. Dat borstelen kan in diverse gradaties gebeuren en iedere stap dat het 'zwaarder' geborsteld wordt, zal het Belgisch hardsteen een vollere en donkerdere kleur geven. De benamingen voor deze afwerkingen zijn in volgorde van intensiteit: borstelen, schuren, licht zoeten en donker verzoeten. Deze afwerkingen worden het meest gebruikt bij binnentegels van Belgisch hardsteen.

Dan hebben we nog afwerkingen die een Belgisch hardsteen tegel een grovere structuur geven. Denkt u dan aan een gevlamde, gefrijnde of gebouchardeerde afwerking.

Gefrijnd en geschuurd Belgisch hardsteen

Gevlamd en donker verzoet Belgisch hardsteen

Gezaagd en gebouchardeerd Belgisch hardsteen

Gepolijst en licht verzoet Belgisch hardsteen

Grof gebouchardeerd Belgisch hardsteen

Wat is de prijs voor Belgisch hardsteen tegels?

De prijs voor Belgisch hardsteen tegels en overige producten kan behoorlijk verschillen. De dikte, het formaat tegel en de afwerking hebben allemaal invloed op de prijs. Zo kunnen de prijzen voor Belgisch hardsteen tegels variëren van € 80,- per m2 tot aan € 150,- per m2.

Omdat er zoveel combinaties van tegels te maken zijn in maat + afwerking + dikte, bieden we deze tegels aan 'op aanvraag'. Kortom, zou u een scherpe prijs voor Belgisch hardsteen tegels willen ontvangen? Neem dan contact met ons op (tel.: 085 48 91 132) of mail ons uw aanvraag met daarin het formaat tegel, de afwerking en het aantal vierkante meters.

Maatwerk van Belgisch hardsteen

Heeft u geen standaard maat tegel in gedachten? Of heeft u een ander product zoals een Belgisch hardsteen vensterbank of dorpel nodig? Aarzel dan niet om naar de mogelijkheden te informeren! We bekijken graag samen met u of we tot het gewenste product van Belgisch hardsteen kunnen komen.

Bent u geinteresseerd in Belgisch hardsteen? Bel ons dan op 085 - 48 91 132 of stuur een mail naar [email protected]

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »