Keramische terrastegels ten opzichte van betontegels

Keramische terrastegels ten opzichte van betontegels

Moet u nog een keuze maken uit alle soorten terrastegels? Lees hier meer over de verschillen tussen keramische terrastegels ten opzichte van betontegels en maak zo een weloverwogen keuze!

Moet u nog een keuze maken uit een keramische terrastegel of een betontegel en weet u niet goed wat u moet kiezen? Laten we deze twee soorten terrastegels dan voor u vergelijken op basis waarvan u een beter besluit kan nemen.

De verschillen tussen keramische terrastegels ten opzichte van betontegels 

Hoewel we vaak over de voordelen of nadelen van een terrastegel spreken, valt het misschien beter te omschrijven als product specifieke kenmerken van in dit geval de keramische terrastegel en de betontegel. Om als voorbeeld te geven, het verkleuren van terrastegels. Veel natuursteen producten veranderen door weersinvloeden terwijl wij wel degelijk natuursteen tegels verkopen. Kortom, wat voor de een voordeel kan zijn, is voor de ander niet van belang. 

Keramische terrastegel Betontegel
Maatvast: Ja Maatvast: Ja
Verkleuren: Nee Verkleuren: Ja
Kalkuitbloei (witte waas over de tegel): Nee  Kalkuitbloei (witte waas over de tegel): Kan voorkomen
Krasvast: Ja Krasvast: Ja, wel in mindere mate t.o.v. de keramische terrastegel
Gevoelig voor vuil aanhechting (algen): Nee Gevoelig voor vuil aanhechting (algen): Ja
Vlekgevoelig: Nee Vlekgevoelig: Ja
Vorstbestendig: Ja Vorstbestendig: Ja
Dikte: 2 cm voor keramische tegels voor buiten Dikte: vanaf 4 cm en dikker
Gewicht: circa 44,5 KG per vierkante meter voor een tegel van 2 cm dik Gewicht: circa 120 KG per vierkante meter voor een tegel van 5 cm dik

 

Hierboven staan belangrijke verschillen opgesomd tussen de betontegel en de keramische terrastegel. Nu gaan we verder met nog twee belangrijke verschillen, die meer toelichting nodig hebben en vandaar niet voorkomen in de tabel. Hebben de voordelen van keramiek u overtuigd? Bekijk dan hier ons complete assortiment met keramische terrastegels. Zoekt u toch liever een voordelige betontegel? Bekijk dan snel onze goedkope palletdeals met betontegels!

Prijsverschil keramische terrastegels en betontegels

De prijzen tussen keramische terrastegels en betontegels kunnen nogal eens ver uiteen lopen. Maar dat geldt eigenlijk ook al tussen de keramische terrastegels zelf. De goedkoopste keramische terrastegels kunt u al kopen voor ca. € 40-45 per vierkante meter en de meest eenvoudige betontegels al voor ca. € 18-25 per m2. Let wel, we maken hier een vergelijk tussen terrastegels en niet tussen tegels en beton bestrating. Zo zijn er bijvoorbeeld van beton al 'stenen' met een maat van 20x30x5 cm te koop, die misschien maar een € 15,- per m2 kosten. We gaan in dit artikel dus uit van siertegels voor uw tuin met een groter formaat dan een klinker of straatsteen. 

Structuur van de terrastegel

Betontegels worden tegenwoordig ook voorzien van een oppervlakte structuur. Hierdoor krijgt de tegel een natuurlijke uitstraling, wat zorgt voor een hogere prijs. Keramische terrastegels zijn dusdanig hard, waardoor het oppervlak zonder bewerking glad kan worden. Juist om deze reden worden al onze keramische terrastegels voorzien van een goed antislip profiel (R10 / R11 / R12). Dit werkt niet prijsverhogend voor de tegel van keramiek.

Diversiteit aan kleuren

Hoe meer kleuren er gebruikt worden hoe duurder de tegel kan worden. Dat is voornamelijk het geval bij de keramische terrastegels. Bij de betontegel is dat ook het geval maar niet in de mate als bij de keramische tegels.

Hoe meer prints hoe duurder de serie tegels

De keramische terrastegels worden tegenwoordig heel erg gedetailleerd geproduceerd (bekijk eens de houtlook tegels). Zo kan een bepaalde soort tegel misschien wel 20 verschillende prints bevatten! U begrijpt, hoe meer verschillende soorten tekeningen en soorten tegels, hoe unieker en ingewikkelder het productieproces en hoe duurder de keramische tegel dus wordt. Voor de betontegel geldt dit in principe niet, omdat de tegels niet 'geprint' worden. De tekeningen in de betontegels zijn willekeurig.

Bewerking en bescherming van de terrastegels

We hebben de verschillen tussen de keramische terrastegel ten opzichte van de betontegel al uiteen gezet en dit punt komt daar kort op terug. Een heel belangrijk verkooppunt dan wel kenmerk, is het NIET verkleuren van keramische tegels. Betontegels worden tegenwoordig steeds beter beschermd waardoor het verkleuren wordt vertraagd en waardoor ze minder vlekgevoelig zijn. Echter is dat geen blijvende bescherming. De betontegels die een dergelijke bescherming hebben gehad zijn uiteraard een stuk duurder. Als u dan ook nog eens een groter formaat zou willen, dan kan de prijs al snel boven de € 25,- per m2 uitkomen. 

Hoe moet ik een beton of keramische terrastegel leggen?

Laten we voorop stellen dat het bijna onmogelijk is om een gedetailleerde uitleg te geven over de verwerking van terrastegels. Er zijn namelijk diverse methoden, en per tuin zijn er ook diverse variabelen waar rekening mee gehouden moet worden (type grond / afwatering etc.). Ons advies is dus ook altijd om een ervaren hovenier of stratenmaker uw terras te laten aanleggen.

Betonnen tegels leggen

In principe zijn de betonnen tegels het makkelijkst te leggen. Een voldoende draagkrachtig zandbed is in principe in orde om betontegels netjes in te verwerken. U hoeft niet met cement of met lijm aan de slag om de tegels goed te leggen. Afhankelijk van de aanwezige grondsoort, kan het verstandig zijn om nog een halfverharding aan te brengen onder het zandbed, dan wel om de dikte van uw zandbed hierop aan te passen. Uiteraard spreekt het voor zich dat er rekening gehouden moet worden met de afvoer van regenwater.

Bekijk onze actie betontegels.

Keramische terrastegels leggen

Ten opzichte van de betontegel is de verwerking van keramische terrastegels heel wat anders. Dat komt voornamelijk door het verschil in dikte en daardoor het verschil in gewicht van de tegel. Je zou kunnen zeggen, het verschil in dikte moet opgevangen worden in de ondergrond. Alleen een afgetrild zandbed is dus niet voldoende voor een keramisch terras. Wederom afhankelijk van de situatie, wordt er vaak gekozen tussen een drainerende mortel dan wel een stabilisatie (mix van zand en cement). Op deze manier wordt de keramische terrastegel één met de ondergrond en heeft u een stabiel en degelijk terras. Hierdoor is het wel noodzakelijk om de afwatering goed te organiseren. 

Bekijk hier ons assortiment keramische terrastegels.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »