Nieuwe tuintegels kopen, maak de goede keuze! 8 tips

Nieuwe tuintegels kopen, maak de goede keuze! 8 tips

Nieuwe tuintegels kopen doet u als het goed is niet elk jaar! Maak de goede keuze en lees onze 8 aankooptips m.b.t. tuintegels!

1. Waar en hoe gaat u de tuintegels gebruiken?

Ligt uw tuin in een bosrijke omgeving en heeft u veel bomen en groen in uw tuin? Of heeft u veel vochtige schaduw plekken in de tuin (tuin op het noorden)? Hoogstwaarschijnlijk zal uw terras dan snel vuil worden. Een onderhoudsvriendelijke terrastegel van keramiek is dan een goede optie. Of gebruikt u de tegels op een helling. Een gezoete egale tegel is dan af te raden. Of heeft u kleine kinderen en misschien wel huisdieren die in de tuin spelen? Een harde tegel, die niet snel glad wordt en ongevoelig is voor vlekken is dan de beste optie (keramiek, duurdere betontegels en enkele natuursteen tegels zoals basalt).

Tip. Gebruik de kenmerken van de soorten tuintegels naar uw gebruikssituatie.

2. Goedkoop is duurkoop, vaak ook bij tuintegels.

Net zoals met zoveel producten, als iets zeer goedkoop is, is het hoogstwaarschijnlijk van een mindere kwaliteit. Of in het geval van terrastegels, bevat het niet bepaalde eigenschappen die een terrastegel juist populair maken. Denk dan aan: niet verkleuren, ongevoelig voor vlekken, maatvast, groot formaat tegels, uniek in kleur / tekeningen en voorzien van een oppervlaktestructuur. Let wel sommige van deze kenmerken zijn afhankelijk van smaak.

3. Koop geen B-keus terrastegels via het internet.

Op het internet en helemaal op marktplaats komt u zeer veel partijen terrastegels tegen, de ene tegel is nog goedkoper dan de andere! In 9 van de 10 gevallen betreffen dit B-keus terrastegels. Zoals wij in ons blogartikel: 'Een partij tuintegels kopen - wat u moet weten!' hebben omschreven, kunnen er behoorlijk wat dingen ‘mis’ zijn met deze tegels. Wij zeggen niet dat ze niet te gebruiken zijn, maar u kunt wel teleurgesteld worden. Neem bijvoorbeeld de kleurvariaties. Soms is door slecht mengen van de kleur geen gelijkmatige verdeling ontstaan. Dan heeft u dus tegels met bijvoorbeeld grote vlekken van 1 kleurtint. Het is onmogelijk om alle mankementen van een B-keus partij vast te leggen op één foto!

Wij hebben geregeld diverse goedkope partijen tuintegels in de aanbieding. Dit zijn vaak uitlopende partijen en geen B-keus, tenzij we dat specifiek aangeven.

Tip. Ga het liefste kijken als u interesse heeft in een B-keus partij terrastegels. Vraag ook naar de mogelijkheden achteraf. Meestal worden dergelijke partijen niet meer terug genomen nadat u ze gekocht heeft.

4. Vergelijk appels met appels.

Het lijkt logisch maar met het enorme aanbod kunt u nog wel eens de weg kwijt raken. Daarnaast worden soms voor dezelfde producten, verschillende namen gebruikt. Maar ook partijen worden soms als ‘A-keus’ verkocht.

Tip. Bekijk altijd enkele aanbieders. Meestal kunnen er geen hele grote verschillen zitten in prijs. Twijfelt u nu of u wel het goede met elkaar vergelijkt? Wij helpen u graag verder om een goed vergelijk te maken! Bel ons gerust op 085 - 489 11 32 of mail uw vraag naar [email protected]

5. Vergelijk niet alleen op prijs.

Wij weten ook dat de prijs een belangrijk onderdeel is op basis waarvan u een keuze gaat maken. Echter, kijk naar het complete plaatje van de aanbieder. Vergelijk bijvoorbeeld ook de verzendkosten, zijn ze gecertificeerd, kunt u afgepast of per stuk bestellen, levertijd en betaalmogelijkheden. Bent u bijvoorbeeld verplicht om hele kratten te bestellen of een veelvoud van lagen? Meestal bestelt u dan teveel en zit u met extra kosten. Ook wat betreft de verzendkosten kunnen er grote verschillen zijn.

Tip. Bekijk het complete plaatje en reken uit wat het u totaal gaat kosten! De m² prijs alleen zegt soms niet veel.

6. Een tuin kan de waarde van uw huis verhogen.

Iedereen heeft wel eens een voor- of achtertuin gezien waarvan je denkt ‘ow ow, wat een puinhoop’ of juist het tegenovergestelde. Sommige tuinen vind je direct mooi. Zeker als u een koophuis heeft, is het belangrijk om toch de nodige aandacht te besteden aan uw tuin. Het aanzicht van uw huis wordt erdoor bepaald. Ook al bent u niet een tuinman of vrouw in hart en nieren, het is zonde om zonder plan uw tuin even snel een invulling te geven. Zie het als verlengde van uw huis en woonkamer! En belangrijker nog zie het als een investering voor de lange termijn.

7. Stem uw hele tuin op elkaar af.

Maak een plan voor uw gehele tuin. Denk daar aan bij de aanschaf van uw terrastegels. Wilt u bijvoorbeeld gebruik gaan maken van stapelblokken om borders te maken, of wilt u ook grind en split gaan gebruiken? Heeft u te maken met hoogte verschillen, waardoor u gebruik moet maken van traptreden? Het is belangrijk dat al deze elementen op elkaar afgestemd worden. Wilt u bijvoorbeeld de terrastegels, stapelblokken en traptreden van hetzelfde materiaal? Wel handig als die dan ook verkocht worden. Want van lang niet alle terrastegels (maakt niet uit van welk materiaalsoort) zijn diverse tuinproducten beschikbaar! In dat kader is natuursteen misschien wel het meest compleet! Ook dit hele punt is natuurlijk weer afhankelijk van smaak.

Tip. De tip is dan ook om vooruit te denken en de tuin (voortuin als achtertuin) als geheel te zien.  Niet dat u straks terrastegels heeft aangeschaft, waar u naar uw smaak geen geschikte bijproducten bij kan vinden.

8. Neem een hovenier / stratenmaker in de arm om uw terras en/of tuin te laten maken!

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Het is in ieder geval belangrijk voor de twee voorgaande tips. Een tuin tekenen en terrastegels leggen zijn nu eenmaal werkzaamheden die het beste gedaan kunnen worden door mensen die dag in dag uit hiermee bezig zijn. U gaat toch ook niet zelf uw auto een beurt geven, als u geen automonteur bent?! Nee precies.

Een hovenier zorgt ervoor dat uw tuin een geheel vormt en dat u voor jaren zorgeloos kunt genieten van uw tuin! Want uw terras zal op zijn plaats blijven liggen en u kunt advies inwinnen over de verschillende materiaalsoorten. Ook zal zo’n iemand op de hoogte zijn van wat er allemaal te verkrijgen is en kan dus samen met u ook bepalen wat het beste bij uw wensen past.

Wij krijgen geregeld de vraag over hoe bepaalde tuintegels het beste gelegd kunnen worden en wij doen daar nooit een uitspraak over. De enige reden waarom, is dat wij namelijk geen terrassen maken maar uitsluitend de tuintegels en aanverwante natuursteen tuinproducten verkopen. In het geval van natuursteen en keramische tuintegels is het nou eenmaal erg belangrijk dat er extra aandacht aan de ondergrond wordt besteed. Zonder ervaring kunt u daar beter niet zelf aan beginnen (sterker nog, het is gewoon zonde van de tuintegels). Soms barsten terrastegels bijvoorbeeld kapot na een vorstperiode of komen ze na verloop van tijd los te liggen. Eén ding is zeker, al onze terrastegels worden al vele jaren verkocht en daar is technisch gezien niets aan veranderd. 9 van de 10 keer zullen dergelijke problemen ontstaan door een minder goede verwerking van de tuintegels, de ondergrond van het terras en de opbouw ervan (maakt overigens niet uit over welke materiaalsoort we het hebben. Ook betontegels kunnen bijvoorbeeld verzakken door een slechte ondergrond). Een goede hovenier weet dit en zal zich hier ook geen zorgen om maken.

Kortom, wilt u voor meerdere jaren plezier beleven aan uw tuintegels? Laat dan een ervaren hovenier of stratenmaker uw terras leggen!

Ook interessant om te lezen: '1001 soorten tuintegels'. Lees in dit artikel meer over de verschillende materiaalsoorten en de voor- en nadelen van iedere soort tuintegel die u kunt kopen!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »