1001 soorten tuintegels + 8 aankooptips!

1001 soorten tuintegels + 8 aankooptips!

In dit artikel bespreken we de meest verkochte soorten tuintegels zijnde: betontegels (sierbestrating), natuursteen en keramische tuintegels. Tot slot eindigen we met 8 aankooptips, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken uit het enorme aanbod tuintegels!

Allereerst willen wij u zeggen dat wij geen 1001 variaties aan tuintegels in ons assortiment hebben, maar wel enkele honderden! Dit artikel is geschreven om degene die nieuwe tuintegels gaan kopen, bij de hand te nemen en alle info te geven zodat er een overwogen keuze gemaakt kan worden uit het grote aanbod tuintegels op de markt. Zelf zijn we jaren werkzaam geweest bij diverse steenhandelaren, waardoor we ervaring hebben met de diverse soorten tuintegels en weten we wat er wordt aangeboden op de markt.

Dit artikel is als volgt opgebouwd:

1. Welke soorten tuintegels zijn er?

1.1 Natuursteen tuintegels
        Kenmerken van natuursteen
        Prijsrange van natuursteen tuintegels
1.2 Keramische tuintegels
        Kenmerken van keramiek
        Prijsrange van keramische tuintegels
1.3 Betontegels en sierbestrating
        Kenmerken van betontegels / sierbestrating
        Prijsrange van betontegels

2. 8 Aankooptips voor tuintegels

==================================================================================

1. Welke soorten tuintegels zijn er?

Over het algemeen zult u een keuze maken uit natuursteen tuintegels, keramische tuintegels of betontegels. Wij bespreken deze soorten in het algemeen. Bent u zich er dus van bewust dat er altijd uitzonderingen zijn.

1.1 Natuursteen tuintegels

Laten we beginnen met natuursteen tuintegels. Hier is namelijk het meeste over te vertellen en er zal bijna nooit een ja of nee antwoord gegeven kunnen worden. Dit komt omdat dit de enige soort tuintegel is die niet door de mens is gemaakt (het materiaal). Hierdoor heeft iedere soort natuursteen zijn eigen kenmerken en kan de prijs per m² tussen de verschillende soorten enorm verschillen.

Kenmerken van natuursteen

Natuursteen terrastegels zijn het meest uniek van allemaal, omdat wij als mens geen invloed hebben gehad op het ontstaan ervan. Natuurlijk worden natuursteen tuintegels aangeboden met diverse oppervlakte bewerkingen, maar de kleurtekeningen en onregelmatigheden in de tegel zijn ontstaan. Hierdoor is iedere natuursteen tuintegel uniek! En ja, dat zult u bij de ene soort beter zien dan bij de andere.

Tip! Zorg er daarom altijd voor dat u bij het verwerken van natuursteen tuintegels niet krat voor krat op werkt, maar gedurende het maken van het terras tegels pakt uit verschillende kratten. Hierdoor krijgt u een gelijkmatige verdeling van de verschillende kleurtinten en tekeningen.

De basis in dezelfde stijl. Van hetzelfde materiaal hebben we in veel gevallen diverse constructieve onderdelen. Kiest u bijvoorbeeld voor Chinees hardsteen terrastegels, dan hebben we ook Chinees hardsteen traptreden, opsluitbanden, stapelblokken, palissades en vijverranden. Hierdoor creëert u rust in uw tuin en kunt u bepaalde elementen kiezen waar u de nadruk op wil leggen.

Maattolerantie. Natuursteen terrastegels worden op maat gezaagd vanuit grote blokken natuursteen die eerder uit groeves worden gehaald. Vervolgens worden de tegels in kratten gedaan en vervoerd. De tegels worden zeer nauwkeurig op maat gezaagd, met een marge van 2 mm meer of minder dan de opgegeven maat. Dit minimale verschil kunt u opvangen door een voeg te gebruiken van 3-5 mm.

Herkomst van natuursteen tuintegels. De meesten natuursteensoorten komen niet uit de buurt, maar uit Azië. Hierdoor hebben de tuintegels een lange reis achter de rug, voordat ze bij u op de stoep kunnen staan. Tijdens het vervoeren kunnen terrastegels beschadigen of breken. Dit is niet te voorkomen en ook niet altijd zichtbaar bij binnenkomst in Nederland.

Tip! Daarom adviseren wij om 5% extra te bestellen. Met die extra tegels kunt u de beschadigingen opvangen. Daarnaast kunt u in de toekomst eventuele reparaties uitvoeren met de overgebleven tegels. Tot slot zijn de beschadigde tuintegels geen weggegooid geld natuurlijk! Die kunt u gebruiken om het maatwerk uit te voeren.

Natuursteen is zeer duurzaam. Natuursteen is ontstaan door de natuur en meestal is daar vele jaren voor nodig geweest. Kortom, u kunt er zeker van zijn dat natuursteen terrastegels en aanverwante producten zeer lang meegaan!

Natuursteen is waardevol en blijft zijn waarde behouden. Dat heeft een aantal oorzaken:

- Natuursteen is het meest uniek (je hebt iets aparts);
- Natuursteen is door de jaren heen niet veel veranderd qua aanbod, maar ook de keuze is een stuk beperkter dan bijvoorbeeld bij betontegels (hoe meer er van iets is, des te minder speciaal het is, waardoor de prijs ook lager is);
- Betontegels en keramische terrastegels worden geproduceerd. Daar waar natuursteen ontstaat door de natuur en daar is veel tijd voor nodig (schaarser).

Aandacht voor het verwerken van natuursteen terrastegels. Zoals hierboven omschreven is, is natuursteen een echte aanwinst en waardevol voor uw tuin. Dat is natuurlijk alleen maar zo, als alles netjes wordt verwerkt in uw tuin. Een terras maken doe je niet zomaar en ieder materiaal terrastegel heeft zo zijn eigen verwerkingsmethode.

Wat kosten natuursteen tuintegels?

Meest uiteenlopend door de grote diversiteit aan natuursteen tuintegels. Beginnend bij ongeveer € 40 per m² voor bijvoorbeeld Chinees hardsteen, uitlopend tot € 100+ per m² voor een basalt tuintegel 100x100x3 cm. De prijzen fluctueren en worden bepaald door de containerprijzen (transport), land van herkomst, bewerkingen, soort natuursteen, maat tuintegel en hoe makkelijk het natuursteen gewonnen kan worden. De actuele prijzen kunt u altijd bij het artikel zelf bekijken.======================================================================================

1.2 Keramische tuintegels

De trend van de afgelopen jaren zijn de keramische tuintegels! Het aanbod is in een paar jaar explosief gestegen en dat gebeurd natuurlijk niet zomaar. Het lijstje met kenmerken en voordelen hieronder zegt misschien wel genoeg!

Kenmerken van keramiek

Kleurvast. Keramische tuintegels verkleuren niet.

Maatvast. Alle tegels hebben dezelfde oppervlakte maat.

Vaste dikte (gekalibreerd). Keramiek tegels hebben allemaal dezelfde dikte! In dit geval is dat voor tuintegels 2 cm of een keramische tuintegel van 3 cm dik. Dit zorgt voor een gemakkelijke verwerking.

Krasvast. Door de enorme hardheid en afwerking van keramiek (gebakken klei), is het praktisch onmogelijk dat er krassen ontstaan op de tuintegels.

Licht van gewicht. Door de geringe dikte van 2 cm, is een terrastegels van 60x60 cm slechts 15.9 KG. Ten opzichte van een betontegel is dat al snel 30 KG lichter! Ook de 3 cm dikke keramische tegels zijn nog steeds een stuk lichter dan de tegels van beton.

Door het geringe gewicht van een keramische tuintegel zijn ze ook uitermate geschikt om op een dakterras te verwerken. Door het gebruik van verstelbare tegeldragers kunnen deze tegels eenvoudig en strak verwerkt worden, zonder dat u aanpassingen aan uw dak moet doen. Kortom een zeer flexibele methode om tegels op een dakterras te leggen.

Voor het verwerken van keramiek is ervaring nodig. Keramische tuintegels zijn relatief dun. Om een degelijk terras te maken moet er veel aandacht besteedt worden aan de ondergrond en de opbouw daarvan.

Gecertificeerd anti-slip profiel. Al onze keramische tuintegels zijn voorzien van een ruw anti slip profiel. De stroefheid wordt aangeduid met een ‘R + getal’, wat aangeeft tot op welke hellingshoek voldoende grip /stroefheid is. Onze keramische terrastegels hebben minimaal een R10 certificering! Daarbij is voldoende grip op en helling van 10 tot 19 graden. Het moge duidelijk zijn dat dit natuurlijk niet geldt wanneer er bijvoorbeeld ijzel valt, of wanneer er overdreven rare kapriolen worden uitgehaald waardoor een val een logisch vervolg is.

Zeer geringe wateropname. Hierdoor ontstaan een aantal voordelen! De kleur van de tegel blijft hetzelfde ook wanneer hij nat wordt. Het verschil is praktisch niet te zien. Algen en andere aanslag zal zich moeilijker hechten aan de terrastegels. De hardheid van het product is hier natuurlijk ook een belangrijke factor. In de winter kunt u rustig strooizout gebruiken! Keramiek is namelijk ongevoelig voor dooizouten.

Meest uniek qua diversiteit aan tekeningen in de tegel. Veel van onze keramische tegels hebben diverse structuren en kleurtekeningen. Dat bedoel ik dan binnen 1 soort! Wat natuursteen zo uniek maakt (ieder tegel is anders), wordt hierdoor het beste benaderd door de keramische tuintegels. Veelal zijn er meer dan 15 tot 25 verschillende ‘prints’ per soort!

Meest onderhoudsvriendelijke tuintegel met behoud van bovenstaande kenmerken en voordelen! Kijk alles wat buiten ligt wordt natuurlijk een keer vies. Het schoonmaken van keramische terrastegels gaat heel gemakkelijk. Ook een hogedrukspuit kunt u met een gerust hart gebruiken (ontzie wel de voegen! Dit is overigens iets wat u beter niet bij betontegels kunt doen!). Kortom, zorg ervoor dat u het terras door een professional laat leggen en u heeft er voor de lengte in jaren plezier van!

Wat kosten keramische tuintegels?

De goedkoopste keramische tuintegels beginnen ongeveer bij € 40 tot 45 per m². Maar de prijzen kunnen ook oplopen tot + € 70 per m². Het gemiddelde ligt toch wel al snel op de € 40 tot € 50 per m². Dan hebben we het over A-keus producten en geen partijen.=======================================================================================

1.3 Betontegels en sierbestrating

De betontegel wordt verreweg het meeste verkocht in Nederland. Voornaamste reden hiervoor is de prijs. Maar is het wel verstandig om uw keuze alleen te bepalen op basis van de prijs? Hieronder volgen een aantal kenmerken van betontegels.

Kenmerken van betontegels

Bijna oneindig veel mogelijkheden qua kleur. De betontegels en sierbestrating worden aangeboden in tientallen verschillende soorten kleuren! Dat doet iedere producent en zo zijn er op de Nederlandse markt een stuk of 3 tot 5 grote producenten. Kortom noem een kleur en er is wel een terrastegel te vinden die voldoet. Daarnaast zijn er vaak ook meerdere maatvarianten beschikbaar.

Het aanbod van betontegels. Zoals we net hebben aangegeven zijn er enorm veel variaties aan betontegels. Echter, zijn er altijd maar een paar favorieten onder het grote publiek. Dit resulteert ieder jaar weer tot veranderingen in het aanbod. Kleuren die niet goed verkocht worden, gaan uit het assortiment. Ieder jaar komt iedere leverancier weer met ‘nieuwe’ kleuren, om zichzelf zo weer van de concurrent te onderscheiden. Het belangrijkste ‘nadeel’ hiervan is, is dat uw gekozen tegel het jaar erop misschien wel niet meer leverbaar is. Zou u dus willen uitbreiden of moeten er misschien reparaties worden uitgevoerd, dan zou het kunnen zijn dat u niet meer aan de betreffende terrastegel kan komen.

Betontegels worden niet snel glad. Door de ‘poreuze / ruwe’ structuur neemt het water op en blijft het niet op de tegel liggen. Bij normaal regenweer zal het dus niet snel glad worden. Sneeuw en ijzel zijn natuurlijk een verhaal apart.

Zwaargewichten. Betontegels zijn zeer zwaar. Voor het verwerken is dat natuurlijk niet prettig. Zeker niet omdat men steeds vaker grootformaat tegels gebruikt in de tuin (60x60x6 cm = ong. 46 KG). Het voordeel hiervan is dat de tegel zelf voldoende draagkracht heeft en dat hij het meest ‘eenvoudig’ verwerkt kan worden.

Verkleuren. Betontegels verkleuren zeer snel naar een grijze of doffe kleur. De kleuren worden namelijk verkregen door het gebruik van kleurstoffen. Echter kunt u ook zeer goed beschermde betontegels kopen die het verkleuren heel goed tegen gaan. Het prijsvoordeel wordt dan ten opzichte van natuursteen of keramiek wel steeds kleiner. Want de topkwaliteit betontegels die goed beschermd zijn kosten u al snel meer dan € 25 per m² (beginnend bij deze prijs).

Onderhoudsvriendelijk of niet? Beton heeft een open en wat ruwe structuur. En ook op dat gebied zijn er diverse betontegels met bewerkingen die minder ruw zijn. Feit blijft dat vuil, algen / mos etc. zich makkelijk hecht aan de betontegel. Het wordt vaak afgeraden om een hogedrukspuit te gebruiken, omdat u daarmee de kleur beetje bij beetje kan doen ‘verbleken’. De goed beschermde betontegels worden ook beschermd tegen vuilaanslag. Toch door de structuur zal vuil zich nog steeds enigszins gemakkelijk kunnen hechten, maar misschien niet in de tegel trekken. Ook voor deze betontegels kunt u beter geen hogedrukspuit gebruiken, want al die beschermlagen die de tegel zo duur maken kunt u dan beschadigen waardoor alle voordelen verdwijnen!

Uitstraling. Als je goed kijkt dan zie je dat veel bewerkingen van betontegels zijn nageaapt van de natuursteen terrastegels. Verschillende kleurtinten, meerdere tekeningen en een oppervlakte structuur worden meegegeven aan de betontegels. Toch blijft dat beperkt en zult u kunnen zien dat de betontegel is gemaakt. Dit is eigenlijk geen voor- of nadeel, maar dit heeft meer te maken met uw smaak of wat u zelf mooi vindt.

Gebruik voor de oprit. Klein formaat betontegels kunt u gebruiken voor de oprit (20x30x6 cm). De dikte en kleine maat zorgen ervoor dat ze het gewicht van een auto kunnen dragen.

Wat kosten betontegels / sierbestrating?

Ook betontegels kunnen sterk variëren in prijs. Dat begint bij een € 15 per m² voor kleine tegels (20x30 cm, glad oppervlak, 1 kleur en niet beschermd) tot aan € 60 per m² voor grootformaat tegels die een oppervlakte structuur hebben en extra beschermd zijn voor invloeden van buitenaf.

=======================================================================================

2. 8 Aankooptips voor tuintegels

Lees in het artikel: 'Nieuwe tuintegels kopen, maak de goede keuze! 8 tips' alles, om tot een weloverwogen keuze te komen, als het gaat om de aanschaf van tuintegels!

Wilt u meer lezen over het aanbod tuintegels dat u op het internet kan vinden? Lees dan ons blogartikel over 'Een partij tuintegels kopen - wat u moet weten!'. Zo weet u waar u op moet letten als u toch voor die goedkope partij tuintegels wil gaan!

Het assortiment tuinproducten van Natuursteenvoordelig:

- Natuursteen tuintegels
- Keramische tuintegels
- Natuursteen tuinproducten (traptreden, vijverranden, stapelblokken, palissades, steenstrips etc.)
- Grind en split

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »