Tolerantie natuursteen tuintegels

Natuursteen tuintegels worden met een scherpe tolerantie geproduceerd. Lees hier meer over de verschillen en toleranties bij natuursteen tuintegels.

Hieronder worden een aantal onderwerpen besproken met betrekking tot natuursteen tuintegels in het algemeen. We hebben het dan niet over specifieke soorten natuursteen, maar over de tegels als product en zoals deze worden aangeboden in Nederland. Dit zijn overigens standaarden, waarin wij ook niet afwijken van andere aanbieders. De tuintegels worden namelijk vanuit dezelfde gebieden betrokken en naar Nederland getransporteerd.

Tolerantie in maat bij natuursteen tuintegels

Natuursteen tuintegels worden vanuit grote groeves betrokken. In eerste instantie worden grote blokken natuursteen gewonnen waarna ze verder verwerkt en bewerkt worden. Zo worden ze onder andere op maat gezaagd. Dit wordt zeer nauwkeurig gedaan, met slechts een standaard tolerantie van 2 mm in de lengte en breedte. Dit kan overigens meer of minder zijn dan de opgegeven maat tuintegel. Hetzelfde geldt voor de dikte van de tuintegel. Daar is een tolerantie van 3 mm toegestaan en ook dat kan dus meer of minder zijn.

Voegbreedte natuursteen terras

Zoals in de vorige alinea is aangegeven, kunnen natuursteen tuintegels een klein beetje verschillen in maat. Dat is overigens volkomen normaal bij de productie van vele soorten producten. Om tuintegels die binnen de tolerantie vallen netjes te verwerken tot een strak terras, wordt er bij voorkeur met een voeg gewerkt (min +/- 5 mm). Op die manier kunnen onderlinge dikte- en maatverschillen worden opgevangen. Sterker nog het zal nauwelijks tot niet eens zichtbaar zijn.

Let op! Tolerantie leisteen tuintegels

Het komt zeer vaak voor dat leisteen tuintegels die op maat zijn gezaagd, geen haakse hoeken hebben (90 graden). Dit is geen productiefout en wordt dus ook niet als zodanig aangemerkt. Daarnaast kunnen er tijdens een vorstperiode schilfers los komen van de tuintegel. Dit komt door de gelaagdheid van deze natuursteensoort.

Tolerantie groot formaat tuintegels

Grote natuursteen tuintegels worden op een andere manier op maat gezaagd dan de kleinere tuintegels. We hebben het dan over tuintegels van 80x80 cm en 100x100 cm. Uiteraard ook alle tussenmaten. Uit een groot natuurstenen blok, wordt vanuit 2 kanten naar het midden toe gezaagd. Dit zal nooit exact op elkaar uitkomen, waardoor naderhand de tuintegel geschuurd zal worden om de oneffenheden tot een minimum te beperken. Toch kan het zijn dat een tegel dan een beetje hol / bol is of een verloop heeft van de ene kant naar de andere. Deze dikteverschillen kunnen prima opgevangen worden in de ondergrond.

Let op! Natuursteen tuintegels kunnen op tegeldragers verwerkt worden, ECHTER door deze toleranties zal het heel lastig zijn om een strak eindresultaat te krijgen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »