Keramische tegels nadelen

Keramische tegels nadelen

Hebben keramische tegels nadelen, ten opzicht van bijvoorbeeld natuursteen of betonsteen? In onze ogen niet en we zullen in dit artikel uitleggen waarom.

De prijs van keramische tegels

Moet je het als nadeel zien of als kenmerk? Moeilijke vraag, maar het is duidelijk dat de keramische tegels voor buiten over het algemeen beginnen vanaf € 40,- per vierkante meter, maar ook kunnen oplopen tot € 70 per m2. Het verschil in prijs wordt vaak bepaald door de grote van de keramische tegel (hoe groter de tegel hoe duurder deze wordt) en de diversiteit in prints en kleuren. Wederom hoe meer diversiteit daarin des te hoger de prijs van de keramische tegel.

De keramische tuintegel mag dan soms wat duurder in aanschaf zijn, maar daar staan veel voordelen tegenover! Lees hier meer over de voordelen van keramische tegels.

Een tweede opmerking, waar u over na kunt denken. Legt u een terras aan voor één jaar of gaat u ervan uit dat u de komende 10 jaar geen aanpassingen meer gaat doen aan het terras? En welke kenmerken vindt u dan belangrijk? In de meeste gevallen is het antwoord van mensen hetzelfde. Een terras aanleggen is een ingrijpende klus, dus dat wil ik niet ieder jaar hoeven doen. Daarbij is het ook heel wenselijk als een tegel zijn uitstraling behoud.

Een 'nadeel' van keramische tegels

De geringe dikte van de keramische buitentegel kan als 'nadeel' gezien worden. Eigenlijk is die altijd 2 cm, wat prima voor buiten is. Echter er moet wel voldoende aandacht geschonken worden aan de ondergrond en de verwerking van de tegels. Die aandacht voor de ondergrond moet er overigens altijd zijn, ongeacht het type tuintegel. Want ook een terras van betontegels kan verzakken of daar kan ook wateroverlast ontstaan als er geen rekening is gehouden met de afwatering.

Nu zult u zeggen, waarom maken ze die tegels niet dikker zodat de verwerking gemakkelijker wordt?! Eigenlijk heel simpel. Het maken van een keramische tegel (materiaal + productie) is vele malen duurder, wat weer niet opweegt tegen de extra kosten voor de ondergrond. Toch is er door de ontwikkeling en stijgende vraag naar keramische tegels een 3 cm dikke variant op de markt. Bekijk hier ons assortiment met keramische tuintegels van 3 cm dik.

Zoekt u de voordelen van keramiek en het gemak van betontegels qua verwerking? Ga dan voor de GeoCeramica tuintegels van MBI. Deze tuintegels hebben een keramische top van 1 cm met een betonnen basis van 3 cm. Hierdoor wordt het verwerken een stuk eenvoudiger! Echter als u dan weer een prijs vergelijk maakt tussen GeoCeramica tegels en een keramische terrastegel van 2 cm, dan zult u zien dat de 2 cm dikke tegels goedkoper zijn in aanschaf en iets duurder zijn in de verwerking. Uiteindelijk komt de prijs dan weer bij elkaar.

Uniekheid van keramische tegels

Net zoals de betontegel, wordt ook de keramische tegel door de mens geproduceerd en ontwikkeld. Het unieke dat natuursteen heeft zal nooit helemaal nagebootst kunnen worden. Echter, is er in de afgelopen jaren enorm doorontwikkeld om keramiek tuintegels zo uniek mogelijk te maken! Dit resulteert in geweldige series tegels die soms wel meer dan 30 verschillende prints en kleurtinten bevatten! De keramische tegel slash is een goed voorbeeld voor wat we hier mee bedoelen. (Tweede foto)

Maar ook als u minder variatie wil in kleuren en tekeningen, zijn er legio mogelijkheden!

Nadelen en voordelen van keramische tegels

U zult zelf een afweging moeten maken tussen de volgende kenmerken.

Een keramische tuintegel is gemiddeld duurder dan een betontegel of natuursteen tegel. Al hebben beide soorten ook zeker duurdere varianten, die in kwaliteit natuurlijk beter zijn. Daarnaast zult u het leggen van keramische tegels over moeten laten aan een ervaren hovenier of stratenmaker. (Dit adviseren wij overigens altijd ongeacht u voor keramiek / natuursteen of beton kiest). Het is niet voor niets dat mensen dit gewoon als beroep hebben…

De kosten voor de ondergrond zijn wat duurder dan voor bijvoorbeeld de betontegel. Echter, zal het vooral de extra tijd zijn die de verwerking duurder maken.

Hier staan overigens vele voordelen tegenover! Om er een paar te noemen. Keramische tegels zijn: krasvast, verkleuren niet, maatvast, voorzien van een goede antislip profiel en het meest onderhoudsvriendelijk van alle tuintegels op de markt!

Zoals u heeft gelezen is het vooral de prijs waar u rekening mee moet houden (en misschien mist het net zoals beton een beetje charme, wat natuursteen wel heeft). Maar goed, de prijzen van de producten tonen wij uiteraard en voor de verwerking kunt u enkele hoveniers uitnodigen. Zo maakt u het plaatje compleet en komt u niet voor onvoorziene kosten te staan.

Tot slot willen wij u erop attenderen om de keuze niet alleen te baseren op basis van prijs! (al is dat wel voor de hand liggend natuurlijk). Een terras schaft u niet ieder jaar aan, maar voor jaren! Ook de gebruikssituatie, persoonlijke wensen en smaak is bij iedereen anders. Kijk dan ook naar de kenmerken van iedere soort tuintegel en kies op basis daarvan. Als u de meerprijs van keramiek afzet tegen de vele jaren dat u er gebruik van maakt (met behoud van de kenmerken, wat bij beton en natuursteen anders kan zijn), dan is de initiële meerprijs voor de aanschaf en verwerking verdeeld over de jaren te verwaarlozen!

Interessant voor u!

Staat u op het punt om een nieuw terras aan te schaffen? Maar vindt u het maar moeilijk om een keuze te maken... Lees dan ons artikel: '1001 soorten tuintegels + 8 aankooptips!'. In dit artikel bespreken we de veel verkocht soorten tuintegels en gaan we dieper in op de kenmerken. Afsluitend hebben we nog 8 aankooptips, die u wellicht een andere kijk geven op de keuze voor een bepaalde soort tuintegel!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »