4 redenen om grind en split te kopen voor in de tuin

4 redenen om grind en split te kopen voor in de tuin

Als u in de markt bent om uw tuin een opknapbeurt of een algehele renovatie te geven, kunt u eens kijken om grind en split in uw tuin te verwerken. In dit blog vertellen we u alles over de voordelen van grind en split in de tuin en waarom het de overweging waard is om grind en split te kopen

Grind en split kopen hoeft niet duur te zijn!

In verhouding zijn verschillende grind- en splitsoorten goedkoop ten opzichte van betonbestrating, natuursteen bestrating of keramische terrastegels. Tussen de € 100 en € 300 heeft u ontzettend veel keus uit verschillende split- en grindsoorten. Voor dat bedrag krijgt u een hele hoop. Met een bigbag van 700 KG kunt u, afhankelijk van de fractie (4-8 mm, 8-16 mm en bijvoorbeeld 16-32 mm) en de dikte van de laag, zo’n 9 vierkante meter bedekken.  Als u dat omrekent naar een vierkante meter prijs bent u veel goedkoper uit dan een tuintegel van beton, natuursteen of keramiek.

Grind en split als bodembedekker

Met grind en split kunt u perkjes en borders netjes afwerken als u een onderhoudsarme tuin zoekt. Als u beplanting in de tuin heeft en de perkjes en borders toch wilt voorzien van een laagje split kunt u het best anti-worteldoek gebruiken. Dan blijft het geheel drainerend en kan het water gewoon weg. Echter heeft u dan minder last van onkruid. Dit wordt namelijk voor een groot deel tegengehouden door het anti-worteldoek.  Zo kunt u optimaal genieten van uw tuin, zonder dat u er veel onderhoud aan heeft. Als u niet van tuinieren houdt is het dus ideaal!

Flexibele kantopsluiting voor grind, split en boomschors

De afbeelding hieronder zegt misschien al genoeg, maar de Garden edge pro kantopsluiting is het ideale product om het grind, split, boomschors of zelfs het gras daar te houden waar u het wil. 

We hebben deze kantopsluiting in 2 verschillende maten beschikbaar en is per stuk te bestellen.

Bekijk hier het product en instructiefilm.

Vindt u de grind en splitsoorten te kil van kleur? Vanaf nu kunt u ook bij ons terecht voor boomschors! Ook een natuurlijke en goedkope bodembedekker. Klik hier voor de mogelijkheden. Lees hier meer over de voordelen van boomschors.

Grind en split in combinatie met bestrating

Grind en split zijn vaak van hetzelfde materiaal als natuursteen tuintegels. Daarom kunt u grind en split perfect combineren met een natuurstenen terras.  U kunt kiezen voor een subtiel kleurverschil door een lichtere of juiste donkerdere kleur split te gebruiken. Een veel gebruikte splitsoort is Icy Blue, Ardenner grijs, Ardenner donker of Basalt split. Deze splitsoorten kun u prima combineren met een graniet of basalt tuintegel. Een voordeel van split combineren met de bestrating is dat het ondanks het kleurverschil wel een uniforme uitstraling krijgt.

Grind en split voor op de oprit

Opritten vormen vaak een onderdeel van de ‘tuin’, maar horen er vaak niet bij. U gaat hier namelijk niet zo snel zitten en gebruikt het veelal alleen als parkeerplaats voor de auto(’s). Daarnaast is het gewicht wat dagelijks over en op de oprit rijdt en staat van groot belang bij de keuze van de ondergrond. U kunt niet dezelfde mooie 60x60 centimeter natuursteen of keramische tuintegel gebruiken. Dit is veel te zwaar voor deze tegels en na verloop van tijd gaan deze tegels kapot of komen ze los te liggen.

Nu hoor ik u denken: Wat dan?

Dat antwoord is simpel. Grind en split! Door de vele maatvoeringen en soorten split in ons assortiment zit er altijd wel een soort tussen die u kunt gebruiken voor de oprit en/of looppaden rond het huis. Als u daarnaast ook nog eens dezelfde split gebruikt in bijvoorbeeld perkjes en borders in uw tuin wordt het nog meer 1 geheel.

Belangrijk is dat de ondergrond van uw oprit goed is. Het is niet zo van ik leg een laag van 10 cm split neer en klaar. U zult dan niet normaal over uw oprit kunnen lopen en ook de auto zal geulen rijden in de split. Afhankelijk van de natuurlijke grondsoort raden we standaard een laag gebroken puin/menggranulaat aan die goed aangetrild wordt. Wanneer de basis goed is kunt u eventueel gebruik maken van grindplaten. Deze platen zijn voorzien van een ‘anti-worteldoek’ waardoor onkruid minder vat heeft. De honingraatjes vullen zich met split en daarboven op hoeft maar een klein laagje split om de grindplaten uit het zicht te werken. Hierdoor heeft u een super stevige oprit dat niet zal wegzakken bij veelvuldig gebruik.

Welke grind- en splitsoorten kan ik gebruiken voor de oprit?

Naast kleur kunnen grind- en splitsoorten ook sterk verschillen in hardheid. Hoe harder de steensoort des te beter deze te gebruiken is voor op de oprit. De Ardenner split, Basalt split, Limburgs wit grind, Maassplit en Schots graniet kunnen prima gebruikt worden voor zwaarder gebruik (oprit). Deze soorten zijn harde steensoorten en worden niet kapot gereden.

Welke grind- en splitsoorten kan ik niet gebruiken voor de oprit?

Om het u makkelijker te maken geven we u hier ook een aantal voorbeelden van grind- en splitsoorten die u beter niet kunt gebruiken voor op de oprit. Kenmerk van deze soorten is dat de steensoort ‘zachter’ is en daardoor makkelijk kapot gereden/vergruisd wordt. De Canadian Slate is hier een prima voorbeeld van. Deze split is opgebouwd uit allemaal laagjes steen. Deze verpulveren en brokkelen af bij een zware belasting.

Zoals hierboven te lezen valt, kunt u met grind en split alle kanten op. U heeft ontzettend veel keus qua kleur, maat en steensoort, zodat er altijd wel een split voor u tussen zit. Grind en split kopen hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn als u maar in het achterhoofd houdt wat de functie is. Elke split kan gebruikt worden voor aankleding van uw tuin, maar niet alle split is geschikt voor een zware belasting.

Bekijk hier ons assortiment grind en split.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »