Legverbanden met natuursteen klinkers

Legverbanden met natuursteen klinkers

De meest voorkomende legverbanden om natuursteen klinkers te leggen zijn het blokverband, elleboogverband, halfsteensverband, keperverband, klezoorverband en het wildverband.

U kunt met natuursteen tuintegels en klinkers alle kanten op als het gaat om het leggen daarvan. Bij grote tuintegels van bijvoorbeeld 100x100 cm, 80x80 cm en 60x60 cm wordt vaak geen verband gebruikt bij het leggen. Met andere woorden er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hele tegels. Hierdoor oogt uw tuin ruimtelijk en rustig. Een andere reden waarom grote natuursteen tuintegels niet in verband gelegd worden is omdat de tegels van zichzelf zwaar en groot genoeg zijn om een dragend oppervlak te creëren.

Bij natuursteen klinkers is dit een ander verhaal. Bij Natuursteenvoordelig hebben we verschillende maten klinkers, te weten 20x10x5 cm en klinkers van 20x5x5 cm (waaltjes) en 20x7x5 cm (dikformaat). Door het relatief kleine draagoppervlak van de klinkers is het noodzakelijk om ze in verband te leggen om er voor lange tijd van te kunnen genieten. Slecht straatwerk zorgt ervoor dat na verloop van tijd het straatwerk verzakt en los komt te liggen.

De meest voorkomende legverbanden om natuursteen klinkers te leggen zijn:

  • Blokverband
  • Elleboogverband
  • Halfsteensverband
  • Keperverband
  • Klezoorverband
  • Wildverband


Blokverband met natuursteen klinkers

Het blokverband, is zoals de naam al doet vermoeden, een verband waarbij de klinkers in blokken gelegd wordt. Voordelen van een blokverband is dat het weinig afval oplevert, doordat er niet veel geknipt/gezaagd hoeft te worden. Een nadeel van blokverband is dat de klinkers niet echt in een ‘stevig’ verband liggen. De klinkers verspringen niet waardoor er horizontale en verticale lijnen ontstaan. We raden het daarom of om dit legverband te gebruiken voor opritten. Door het gewicht van de auto kan er spoorvorming ontstaan.

Zoals eerder gemeld in dit blog hebben we diverse soorten natuursteen klinkers in verschillende afmetingen. Bij de maat 20x10x5 cm gebruikt u 2 klinkers om het blok te maken. Bij de klinkermaat 20x5x5 cm gebruikt u 4 klinkers en bij de maat 20x7x5 cm gebruikt u 3 klinkers.


Elleboogverband met natuursteen klinkers

Bij dit verband lijkt het alsof uw klinkers een ‘elleboog’ vormen. Het voordeel als u uw pad of oprit in dit verband legt is dat het stevig is. Het legverband heeft geen doorlopende lijnen en hierdoor wordt de stevigheid gecreëerd. Als de natuursteen klinkers in dit legverband liggen heeft u weinig knipafval. De zijkanten van het pad of oprit beginnen repeterend met 1/4, 1/2 en 3/4 steen.


Halfsteensverband met natuursteen klinkers

Waarschijnlijk het meest bekende legverband om klinkers te leggen is het halfsteensverband. Ook bij dit legverband heeft u weinig afval. Dit legverband spreekt voor zich en behoeft weinig uitleg. Het enige waar bij dit verband rekening mee gehouden moet worden is dat de klinkers haaks liggen op de rijrichting. Anders wordt er over de lijnen van het verband gereden en komt het straatwerk los te liggen.


Keperverband met natuursteen klinkers

Het keperverband lijkt sterk op het elleboogverband, echter wordt het keperverband in een hoek gelegd ten opzichte van de kant. Dit zorgt ervoor dat dit verband zeer stevig is en dus ideaal is bij het gebruik van een oprit. Het nadeel van dit legverband is dat het snijwerk van de natuursteen klinkers altijd in een hoek moet. Hierdoor ontstaat er veel knipafval wat niet meer gebruikt kan worden.


Klezoorverband met natuursteen klinkers

Het klezoorverband lijkt veel op het halfsteensverband, maar wordt bij dit verband aan het begin gebruik gemaakt van 1/2 en 3/4 stukken steen. Ook dit verband moet haaks op de rijrichting gelegd worden voor een goede stevigheid. Indien de natuursteen klinkers niet haaks op de rijrichting liggen, wordt er over de lijnen gereden. Als gevolg komt het natuursteen straatwerk los te liggen. Een nadeel bij dit verband is dat u relatief veel stukken afval hebt.


Natuursteen wildverband

Ook bij groter formaat natuursteen tuintegels kunt een bepaald verband tegenkomen. Dit is vaak een wildverband en hier worden verschillende maten natuursteen tegels gebruikt. Vierkante en rechthoekige tuintegels zorgen ervoor dat het terras een speelse en onregelmatige uitstraling krijgt.



Hierboven is een opsomming gegeven van veel voorkomende legverbanden bij natuursteen klinkers. Echter, het is belangrijk dat het grondwerk goed is om langdurig te genieten van goed straatwerk. We adviseren daarom om u goed te laten informeren alvorens u een beslissing maakt.

Daarnaast raden wij sterk het gebruik van opsluitbanden aan. Dit zorgt ervoor dat uw straatwerk goed opgesloten zit en niet wegzakt. We hebben diverse soorten natuursteen opsluitbanden in ons assortiment. Deze komen qua natuursteensoort overeen met de klinkers uit ons assortiment.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »